Du er her:

Ordnett online

Alt starter på www.ordnett.no

Registrering

For å få tilgang til ordbøkene på ordnett.no må du registrere deg som bruker og kjøpe én eller flere ordbøker. Du registrerer deg på denne siden.

Når skjemaet er fylt ut, klikker du på knappen «Send registrering». Du er da logget inn og kan handle ordbøker i butikken. Når kjøpet er gjennomført har du tilgang til ordbøkene med én gang.

Student/ansatt?

Hvis er i en bedrift eller på en skole med IP-tilgang til ordbøker må du ikke registrere deg som egen bruker for å søke i ordbøkene. Men det kan uansett være en fordel å ha en egen bruker – du kan da gjøre egne innstillinger for søket.

Pålogging

Ved å trykke på «Logg inn» i toppmenyen, kan logge deg inn på tjenesten med ditt brukernavn og passord. Velg «Gyldendal/Ordnett» om du ikke har brukernavn fra Feide.

Hvis du har glemt brukernavn og passord, klikk på «Glemt passord?» på påloggingssiden. Du får da muligheten til å lage et nytt passord.

IP-tilgang

Kunder som er registrert med tilgang på IP-adresse behøver ikke logge seg inn. Det er fullt mulig å kombinere et abonnement med IP-tilgang med et annet med brukernavn og passord; man logger seg da bare inn, og vil få tilgang til Min side.

Feide

Skal du bruke Feide for å logge deg på, må du velge lenken «Logg deg inn med Feide» og følge instruksjonene der. Når du har logget på Feide, vil du automatisk bli sendt tilbake til Ordnett.

Logg ut

Du har muligheten til selv å logge deg ut av tjenesten ved å klikke på «Logg ut» i toppmenyen. Ved å logge ut kan du logge deg inn igjen på hvilken som helst ny datamaskin.

Min side

Når du er innlogget kan du gå inn på «Min side». Her finner du en oversikt over hvilke produkter du abonnerer på, og hvilke opplysninger vi har registrert på deg som kunde. Du kan gjøre endringer i de registrerte personopplysningene, og fornye abonnementer.

Her kan du også velge hvilke ordbøker du ønsker å søke i, og gjøre andre innstillinger for søk. Les mer om Min side.

Søk i ordbøkene

Søkefeltet finner du øverst på siden. Skriv inn ett eller flere søkeord. Trykk så på Enter-tasten eller klikk Søk-knappen, og ordnett.no utfører søket.

Søkefeltet er alltid tilgjengelig øverst på siden...

Om du ønsker å skifte språk, så gjøres det i flaggmenyen til venstre for søkefeltet.

Som standard søkes det i alle ordbøkene du abonnerer på (for det valgte språket), men du kan fritt endre utvalget ordbøker: Det enkleste er å klikke på én av ordbøkene i listen som kommer opp til venstre - da vises kun treffene i denne ordboken. Du kan også endre utvalget på Min side.

Når du søker er det ikke forskjell på store og små bokstaver, og det er ikke nødvendig å skrive bokstaver med aksent eller bindestrek.

Jokertegn er støttet, både foran, inni og bak søketeksten. Asterisk-tegnet (*) brukes for null, ett eller flere tegn, mens spørsmålstegn (?) brukes for nøyaktig ett tegn. (Jokertegn kan ikke brukes først og sist i søkestrengen samtidig.)

Du kan også søke på uttrykk og korte setninger. Søker du på «ti på taket» får du treff på artikler som inneholder akkurat denne tekststrengen, f.eks. i uttrykket «én fugl i hånden er bedre enn ti på taket».

Hvis det nøyaktige uttrykket ikke finnes vil søkemotoren gi deg treff der ett eller flere av ordene forekommer.

Trefflisten

Trefflisten lister opp treffene dine sortert på relevans. Det betyr at den gir deg de beste treffene først, uavhengig av hvilken ordbok det finnes i - det betyr at treffene ikke sorter på ordbøker. Hvis du vil vise treff fra kun én ordbok, så klikker du i listen over ordbøker til venstre for trefflisten.

Se også en mer detaljert gjennomgang av søkefunksjonaliteten.