Hjelp

På disse sidene vil du finne svar på de fleste spørsmål rundt vanlig bruk av ordbokstjenesten Ordnett.

Du kan også gå til sidene med «Ofte stilte spørsmål».

Registrering

For å få tilgang til ordbøkene på ordnett.no må du registrere deg som bruker og kjøpe én eller flere ordbøker. Du registrerer deg på denne siden.

Når skjemaet er fylt ut, klikker du på knappen «Send registrering». Du er da logget inn og kan handle ordbøker i butikken. Når kjøpet er gjennomført har du tilgang til ordboken med én gang.

Pålogging

I boksen til høyre skal du logge deg inn på tjenesten med ditt brukernavn og passord. Hvis du har glemt brukernavn og passord, klikk på «Glemt passord» i innloggingsboksen. Du får da muligheten til å lage et nytt passord.

Kunder som er registrert med tilgang på IP-adresse behøver ikke logge seg inn. Det er fullt mulig å kombinere et abonnement med IP-tilgang med et annet med brukernavn og passord; man logger seg da bare inn, og vil få tilgang til Min side.

Min side

Når du er innlogget kan du gå inn på «Min side». Her finner du en oversikt over hvilke produkter du abonnerer på, og hvilke opplysninger vi har registrert på deg som kunde. Du kan gjøre endringer i de registrerte personopplysningene, og fornye abonnementer.

Her kan du også velge hvilke ordbøker du ønsker å søke i, og gjøre andre innstillinger for søk. Les mer om Min side.

Logg ut

Du har muligheten til selv å logge deg ut av tjenesten ved å klikke på «Logg ut» i Innlogget-boksen. Ved å logge ut kan du logge deg inn igjen på hvilken som helst ny datamaskin.

Søkefunksjonalitet

Søkefeltet er tilgjengelig fra forsiden og under knappen «Søk i ordbøker», her skriver du inn ett eller flere søkeord. Om du ønsker å skifte språk, så gjøres det i menyen rett under søkefeltet. Språkvalg gjøres i nedtrekksmenyen under søkefeltet

Trykk så på Enter-tasten eller klikk Søk-knappen, og ordnett.no utfører søket.

Som standard søkes det i alle ordbøkene du abonnerer på i det valgte språket, men du kan fritt endre utvalget ordbøker: Det enkleste er å klikke på én av ordbøkene i listen som kommer opp til venstre - da vises kun treffene i denne ordboken. Du kan også endre utvalget på Min side.

Når du søker er det ikke forskjell på store og små bokstaver, og det er ikke nødvendig å skrive bokstaver med aksent eller bindestrek.

Jokertegn er støttet, både foran, inni og bak søketeksten. Asterisk-tegnet (*) brukes for null, ett eller flere tegn, mens spørsmålstegn (?) brukes for nøyaktig ett tegn. (Jokertegn kan ikke brukes først og sist i søkestrengen samtidig.)

Du kan også søke på fraser. Det vil si at du kan skrive inn flere ord. Søkemotoren søker da etter tekst der ordene forekommer som en setning. Hvis dette ikke finnes vil den gi deg treff der ett eller flere av ordene forekommer. Søker du på ti på taket får du treff på artikler som inneholder akkurat denne tekststrengen, f.eks. i uttrykket en fugl i hånden er bedre enn ti på taket.

Trefflisten

Trefflisten lister opp treffene dine sortert på relevans. Det betyr at den gir deg de beste treffene først, uavhengig av hvilken ordbok det finnes i - det betyr at treffene ikke sorter på ordbøker. Hvis du vil vise treff fra kun én ordbok, så klikker du i listen over ordbøker til venstre for trefflisten.

Se også en mer detaljert gjennomgang av søkefunksjonaliteten.

Søk i Ordnett fra egen nettside

Den enkleste måten å koble til Ordnett på er gjennom en vanlig lenke til hovedsiden www.ordnett.no. Da gjøres alle søkevalg der. Men det er fullt mulig å avgrense søket fra din egen nettside.

Lenke

Ved å la lenken inneholde noen tilleggs-parametre kan den ta deg direkte til de engelske ordbøkene, eller til bare den medisinske ordboken.

Se mer informasjon om hvordan lenkene skal bygges opp.

Eget søkefelt

Ved å legge inn enkel html-kode på nettsiden din vil du få opp et søkefelt og en søkeknapp som gir deg muligheten til å søke direkte i hele eller deler av Ordnett. Her er et eksempel som søker i norske ordbøker på Ordnett:

Søket kan tilpasses ditt eget behov, les mer om hvordan.