Informasjonskapsler («cookies»)

Ordnett.no benytter som de fleste andre nettsteder informasjonskapsler (cookies). Cookies er små informasjonsfiler som blir liggende igjen på datamaskinen din for at nettsiden vår skal virke best mulig for deg som bruker. Dette medfører ingen sikkerhetsrisiko for deg. Cookies inneholder ikke i seg selv personopplysninger.

Følgende cookies benyttes på Ordnett.no:

Brukerinnstillinger og påloggingsstatus

Vi bruker informasjonskapslene til å påse at de individuelle innstillinger du har tilknyttet ditt abonnement blir ivaretatt så lenge du bruker tjenesten. Mesteparten av denne informasjonen ligger i Min Side, men koder for foretrukket søkespråk og foretrukket sidespråk (engelsk eller norsk) legges i informasjonskapsler.

Vi bruker informasjonskapsler også til å holde oversikt over hvor mange samtidige pålogginger som er tilknyttet ditt abonnement. Hvis du ikkelogger deg ut, men bare lukker siden med Ordnett.no, så vil vi bruke informasjonskapselen til å gi deg tilgang til ordbøkene neste gang du besøker Ordnett.no, uten at du må logge deg inn på nytt.

Hvis du besøker Ordnett med en nøkkel som skal gi deg tilgang til ordbøker eller rabatt ved kjøp, så blir også denne nøkkelen lagret noen timer i en cookie.

Google Analytics

Google Analytics er en nettanalysetjeneste som leveres av Google, Inc. ("Google"). Google Analytics bruker cookies for å analysere hvordan brukere benytter nettstedet. Informasjonen som genereres av en slik cookie ved bruk av det aktuelle nettstedet, inkludert din IP-adresse, sendes til Google og lagres på servere i USA. Vi bruker anonymizeIP, en funksjon som gjør at en enkeltbruker ikke kan identifiseres. Google bruker denne informasjonen for å vurdere bruken av nettstedet, sammenstille rapporter om aktiviteter på nettstedet for eieren av nettstedet, samt for å yte andre tjenester i tilknytning til aktiviteter på nettstedet og bruk av Internett.

Google kan også overføre denne informasjonen til tredjeparter hvis dette kreves iht. lov eller i tilfeller hvor tredjeparter behandler informasjonen på vegne av Google. Google vil ikke koble din IP-adresse med annen informasjon Google har.

Gyldendal Norsk Forlag og Ordnett.no bruker Google Analytics for å analysere bruken av våre nettsider. Vi får informasjon om hvilke sider som er mest besøkt, hvor brukerne kommer fra, på hvilke tidspunkter sidene er mest besøkt osv.

Ingen av disse opplysningene blir brukt til å identifisere enkeltpersoner. Vi bruker disse opplysningene til å generere en samlet statistikk som blant annet viser hvilke sider som er mest populære og hvilken informasjon brukere søker. Statistikken er et redskap til å forbedre våre nettsider.

De fleste nettlesere er forhåndsinnstilt til å automatisk akseptere cookies, men brukeren kan velge å endre disse innstillingene. Det vil imidlertid kunne føre til at enkelte nettsider ikke fungerer optimalt.

Velg riktig innstilling i din nettleser

Du kan selv slette slike cookies, eller du kan be nettleseren din om å gjøre det. Også en del oppryddingsprogrammet på datamaskinen kan slette cookies. Men: hvis du gjør dette kommer vi ut av tellingen, og du kan risikere å bli stengt ute fra Ordnett.

For at Ordnett skal fungere problemfritt er det derfor viktig at du ikke sletter cookies direkte.

Som regel er det nettleseren din som sletter cookies, uten at du engang er klar over det, og nedenfor viser vi deg hvordan innstillingene i nettleseren bør være for å unngå problemer. Hvis du allikevel ønsker å slette cookies må du logge ut av Ordnett hver gang du bruker tjenesten (før cookiene slettes). Det er kanskje litt tungvint, men gir deg i hvert fall ikke påloggingsproblemer.

NB! Gjennomgangen nedenfor er ment som hjelp til å finne riktig innstilling i din egen nettleser. Nøyaktig plassering av valg og innstillinger endrer seg stadig vekk med nye versjoner av nettlesere.

Ikke bruk Privat modus, Inkognito-modus eller liknende

De fleste nettlesere lar deg velge et eget modus der alle historikk blir slettet når du lukker nettleseren. Dette skaper som regel problemer med pålogging på Ordnett.

Safari (macOS og iOS)

Her må det tillates cookies/infokapsler.

iOS:

macOS:

Edge

For denne nettleseren går du til Innstillinger og trykker på knappen «Velg hva du vil fjerne» under Fjern nettleserdata.

Hvis det huket av for «Informasjonskapsler og lagrede nettstedsdata», så må du sørge for at valget Fjern disse dataene etter hver økt er satt på Av.

Internet Explorer

For denne nettleseren går du til menyen Verktøy og velger Alternativer for Internett. Der skal det ikke være huket av for «Slett leserlogg når leseren lukkes».

Mozilla Firefox

For denne nettleseren går du til menyen i øvre høyre hjørne og velger Innstillinger. Under knappen «Personvern og sikkerhet» skal Firefox ikke slette «infokapsler og nettstedsdata», og den bør huske historikk.

Google Crome

For denne nettleseren klikker du meny-knappen øverst i høyre hjørne og velger Innstillinger. Derfra søker du opp "Innstillinger for innhold" (alternativ kan du navigere deg dit ved å velge Avansert/Personvern og sikkerhet/Innstillinger for innhold).

Herfra klikker du på InformasjonskapslerValgene her må være som i bildet nedenfor.

Opera

For denne nettleseren finner du menyen Innstillinger og velger Avansert. Under Personvern & sikkerhet/Nettstedsinnstillinger skal du «Godta infokapsler».