Du er her:
Ordnett.no / Hjelp / Ordnett Pluss, Avansert søk

Avansert søk i Ordnett Pluss

alt

Hvis du velger Fullmodus, vil du alltid få opp noen forslag i høyre del av skjermen som foreslår justeringer av søket ditt.

Her skal vi gå gjennom noen andre teknikker for å søke avansert: søk etter uttrykk, søk med jokertegn, liknende stavemåte m.m.

Søk etter uttrykk

alt

Lange uttrykk, som å gå over bekken etter vann, er ikke egne oppslag i ordbøkene. Men uttrykkene finnes i teksten. Fordi søket automatisk søker i All tekst hvis den ikke finner et oppslagsord, så behøver du bare skrive hele eller deler av uttrykket i søkefeltet.

Når du søker på flere ord, så leter programmet etter ordene som en hel setning. Men hvis du ikke husker hele uttrykket vil programmet som regel finne det du leter etter om du skriver inn noen av ordene. F.eks. vil søk på pig pokefinne uttrykket buy a pig in a poke(som betyr å kjøpe katta i sekken).

Bruk mer av innholdet

alt

Innholdet i ordbøkene er organisert under oppslagsord som gir deg den viktigste informasjonen.

Søker du på det engelske ordet endless, får du opp en artikkel som forteller deg at dette bl.a. kan bety ‘endeløs’ og ‘uendelig’, og at eksempelet endless patience betyr ‘grenseløs tålmodighet’.

Men hvis du velger å søke i All tekst, vil du få opp en helt annen treffliste: Da finner programmet alle artiklene der ordet endless er brukt. På den måten kan du få en bedre bilde av variasjonen i bruken. Når du åpner artikkelene er søkeordet markert i gult slik at det er lett å finne igjen i teksten.

Søk med jokertegn

alt

Du kan fritt bruke jokertegn som en erstatning for ett eller flere tegn. * brukes for 0 eller flere tegn, mens ? brukes for ett tegn.

Begge jokertegnene kan settes foran, inni eller etter ordet du søker etter.

I eksempelet til venstre finner man 186 norske oppslagsord som slutter på løs.

Liknende stavemåte

alt

Hvis du søker på et ord som ikke finnes i noen ordbøker, vil du få spørsmål om å søke etter ord som likner.

Dette er særlig nyttig om du har stavet ordet feil.

Dobbeltklikk

alt

Du kan dobbeltklikke i artikkelteksten for å søke opp et nytt ord.

Avanserte innstillinger

Under Innstillinger kan du gjøre en del valg for å tilpasse Ordnett Pluss til ditt bruk.