Du er her:

Ordnett og kryssord

På denne siden gir vi deg noen tips til hvordan du best kan bruke Ordnett til å løse kryssord.

Kryssordhjelperen

Det beste verktøyet er Kryssordhjelperen. Her søker du i over 600 000 norske ord i et meget enkelt grensesnitt.

Du angir først antall bokstaver løsningsordet skal inneholde, og får et tomt felt for hver bokstav. Hvis du kjenner noen av bokstavene i ordet fyller du inn disse også på rett plass, før du trykker på Søk. Du får da opp en liste med alle ord som kan passe inn i kryssordet ditt.

Alle ordene som Kryssordhjelperen foreslår finnes i en ordboksartikkel på Ordnett, eller i en leksikonartikkel i Store norske leksikon. Ordene kan være både oppslagsord og ord som forekommer inne i en artikkel. Hvis du klikker på ett av ordene blir du gjennom et nytt søk tatt til kilden slik at du kan finne ut hva ordet betyr.

Vær oppmerksom på at du også får opp ord i Kryssordhjelperen som kan finnes i ordbøker du ikke abonnerer på. I slike tilfeller vil du få 0 treff når du klikker på et ord.

Kryssordhjelperen: Avansert søk

Avansert søk gir deg akkurat de samme mulighetene som hovedsøket, men i stedet for å velge ordets lengde bruker du bare et jokertegn «_» der du mangler bokstaver, slik at «_yll_» vil gi byllehylle osv.

Søk direkte i ordbøkene

Det er også mulig å søke etter manglende ord i hovedsøket til Ordnett (www.ordnett.no/search).

Ulempene i forhold til Kryssordhjelperen er at du søker i færre ord totalt sett, og at selve søkemulighetene er noe mer begrenset.

Til gjengjeld kan du søke i andre språk enn norsk, og du får de ordene du finner, satt inn i en sammenheng. I tillegg er det mulig å lete etter ord basert på stikkordet i kryssordet. Om du f.eks. søker på ordet sommerfugl i fritekst, får du opp artiklene fryvil, fiffel, eplevikler og mange andre som kanskje kan ta deg videre.

Det vanligste er nok å lete etter løsningsord der bare deler av ordet er kjent. Da må man bruke jokertegn i stedet for de ukjente bokstavene. Jokertegnene som brukes i søkefeltet, er * for null, én eller flere bokstaver, og ? for kun én bokstav. Jokertegnene kan plasseres foran, inni og etter ordet, i de fleste kombinasjoner, men ikke både foran og etter ordet.

Søk i Ordnett Pluss

Programvaren Ordnett Pluss gir også rike muligheter for søk med jokertegn direkte i ordbøkene. Søket er i hovedsak det samme som i Ordnett, men her kan du i tillegg ha jokertegn både i begynnelsen og slutten av ordet.